2015. október 28., szerda

Somlói galuska fél óra alatt

Hozzávalók a tésztához:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál víz
  • 8 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 4 evőkanál darált dió
krém: vaniliás pudingpor, 4 evőkanál cukor, fél liter tej
csokiöntet: 5 dkg étcsoki, 1,5 dl tej, 4 ek. cukrozott kakaópor (vagy kakaópor+cukor), 1 kiskanál rumaroma vagy rum.
tálaláshoz tejszínhab

Sütési idő: 200 fokon 24 perc.

4 dkg mazsolát beáztatunk rumos narancslébe.
A tojásfehérjét habbá verjük, a tojássárgáját a cukorral szintén habosra keverjük, majd beleszórjuk a lisztet, sütőport, vizet és az egészet óvatosan elvegyítjük a tojás habjával. A tésztát 3 részre osztjuk, az egyikbe belekeverjük a diót, a másikba a kakaóport, a harmadik üres marad.
Beleöntjük egy kerek sütőpapírral bélelt tortaformába ( vagy piteforma), úgy a 3 rész tésztát, hogy minél kevésbé vegyüljenek össze.  A felső rácsra helyezve sütjük 200 fokon 17 percet, majd ha már kicsit barna és érződik rendesen az illata, a sütőpapírral megfogva megfordítjuk a tésztát az edényben. A sütőpapírt lehúzva látni fogjuk, hogy az alja még kicsit nyers, így sütjük még 4 percet az aljával felfelé.

Közben fél liter tejből pudingporral, 4 ek. cukorral pudingot főzünk. 1 tábla étcsokit, 3 dkg vajat, 1 dl tejjel (vagy tejszín vagy víz) mikróban felmelegítünk 1 perc alatt. Ebbe teszünk még 5 ek. cukrozott kakaóport és kevés rumaromát vagy rumot. (Végén amikor simára kevertük, a vaniliás pudingból keverhetünk hozzá 2-3 kanálnyit, hogy kicsit besűrítse.) 

A tésztából 2-3 cm kockákat vágunk, tálba rakjuk, megszórjuk a beáztatott mazsolával, apróra darabolt dióval, majd meglocsoljuk a csokiöntettel, (esetleg mazsolát potyogtatunk bele), majd a pudinggal is megkenjük, és még két ilyen rétegződést készítünk. Hűtőbe tesszük, tejszínhabbal tálaljuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése